Nieuws

Denk met vuurwerk afsteken aan mens en dier

Denk met vuurwerk afsteken aan mens en dier

Zo tegen het einde van het jaar is er al veel vuurwerk te horen in dorpen en steden. Ook al voor het begin van de officiële verkoop. Dit zogenaamde illegale vuurwerk is niet voor alles en iedereen voorpret.

Naast de lol die mensen ervan hebben, zijn er ook mensen die er hinder van ondervinden. Het veelal knalvuurwerk veroorzaakt bijvoorbeeld geluidsoverlast, en het wordt ook niet altijd veilig afgestoken. Zo kan vuurwerk ineens naast je afgaan. Niet leuk en niet zonder risico's.

Zo schrok Wendy Heij uit Gouda zich wild. Tijdens een praatje met de buren ontplofte er een nitraatbom vlak naast haar en haar hond, die hierdoor blijvend doof werd. 'Ik zag een groepje van ongeveer negen jongens een huis bekogelen in de Woudstraat met sneeuwballen. Vervolgens riepen de jongens dat de bewoner van het huis eraan kwam en toen lag er uit het niets een vuurwerkbom naast mijn hond, ik schrok me kapot”, zegt ze tegen Omroep West.

Waarschuwingen
Naast Wendy zijn er veel anderen die waarschuwen voor de gevaren van het afsteken van vuurwerk, zoals het KNGF. Zij vragen niet alleen aandacht om aan de geleidehonden te denken bij het afsteken van vuurwerk, zij geven ook voorlichting aan hondeneigenaren hoe om te gaan met hun hond.

Preventie
Wanneer je naar plekken gaat waar vuurwerk wordt gebruikt of wanneer je met Oud en Nieuw zelf vuurwerk af gaat steken, bescherm dan je oren en ogen. Oordoppen en een beschermende bril zullen de pret niet drukken, maar juist zorgen voor veel napret.

Een mooie jaarwisseling gewenst!

Meer nieuws

Advertentie

ReactiesNieuwsbrief van Doof.nl

Meld u nu direct aan!

Gezond gehoor

Het eerste tijdschrift in Nederland over geluid, gehoor en gehoorproblemen.

/